YEŞİLAY, ALKOL BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU’NDA ÇALIŞMALARINI ANLATIYOR

YEŞİLAY, ALKOL BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ PARLAMENTOSU’NDA ÇALIŞMALARINI ANLATIYOR

2024 yılında alkolün önlenmesi ve zararların azaltılması konusunda Avrupa’nın en büyük kuruluşlarından olan EUROCARE’de“Özel Danışman” statüsüne atanan Yeşilay, EUROCARE’in düzenlediği Avrupa Alkolün Zararları Farkındalık Haftası 2024 (AWARH 2024) AB Parlamentosu kampanyasına “Resmî Ortak” olarak davet edildi.Etkinlik çerçevesindeAvrupa Parlamentosu üyelerine başta alkol bağımlılığı olmak üzere bağımlılıklarla ilgili Yeşilay’ın yaptığı çalışmalar, uygulamalar, özgün mücadele yöntemleri ve verdiği hizmetler anlatılıyor.81 il ve KKTC’nin yanı sıra 97 ülkede faaliyet gösteren Yeşilay, bağımlılıklarla mücadelede uluslararası işbirliklerine de büyük önem veriyor. Yeşilay bu kapsamda dünya üzerinde alkolün en çok tüketildiği bölge olan Avrupa’da düzenlenen Alkolün Zararları Farkındalık Haftası(AWARH 2024) etkinliğinde Avrupa Parlamentosu binası içinde ilk kez adını ve çalışmalarını duyurma imkânı buluyor. 

Yeşilay, AB Parlamentosu üyelerine çalışmalarını anlatıyor.
Avrupa Alkolün Zararları Farkındalık Haftası,Yeşilay’ın üyesi olduğu EUROCARE tarafından her sene Avrupa genelindeki sivil toplum kuruluşları, sağlık çalışanları, kurumlar ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen bir etkinlikolma özelliği taşıyor. 3-6 Aralık 2024 tarihleri arasında Avrupa Parlamento binasında gerçekleştirilen etkinlik, Yeşilay’ın Avrupa Parlamentosu’nda yaptığı ilk görünürlük çalışması olması ve Avrupa Birliği ile Parlamento üyeleri arasında bilinirliğini artırması açısından önem taşıyor. Etkinliğe Avrupa Parlamentosu Üyesi ve Eski Sağlık Komiseri VytenisAndriukaitis, Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke’nin Kabine Başkanı Tina Van Havere, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi’nde Alkol, Yasa Dışı Uyuşturucular ve Cezaevi Sağlığı Danışmanı Dr. CarinaFerreira-Borges katıldı.

EUROCARE: “Alkol ürünlerinin üzerinde, zararlarına ilişkin neden yeterli bilgi yok?

Avrupa Parlamentosu’ndaki alkol farkındalık etkinliğinde bu yıl politikacılara “Alkol Etiketleme: Bilinmesi Gerekenler” başlığı altında “Alkollü içeceklerin üzerinde, içinde neler olduğuna dair temel bilgilerin neden verilmediği” sorularak, alkolün yol açtığı zararlara dikkat çekiliyor.

 Yeşilay,alkol bağımlılığı ile mücadele konusunda AB Parlamentosu’nda çalışmalarını anlatıyor.
Yeşilay’ın, iyi uygulama örnekleri kapsamında önleme ve tedavi yaklaşımları ve ayrıca alkol ürünlerinin etiketlenmesi konusundaki Türkiye deneyimlerini Avrupa Parlamentosu’nda paylaşması bekleniyor. EUROCARE üyeleri bu konuda Türkiye’nin diğer Avrupa Birliği ülkelerine mevzuat ve uygulamalar konusunda örnek ve destek olmasını umduklarını ifade ediyor.

AB’de her yıl yaklaşık 1 milyon kişi alkol tüketimine bağlı sebeplerden ölüyor.
Avrupa Birliği ülkeleri yoğun tüketim sebebiyle alkolün olumsuz etkileriyle uzun süredir mücadele ediyor.Araştırmalar, alkolün yedi tür kanser başta olmak üzere, obezite ve kardiyovasküler hastalıklar da dâhil 200’den fazla hastalık, sağlık durumu ve yaralanmanın kaynağı olduğunu ortaya koyuyor.Resmî rakamlara göre her yıl Avrupa’da yaklaşık 1 milyon kişi alkol tüketimine bağlı sebeplerden hayatını kaybediyor. 

 Yeşilay Hakkında
1920 yılında faaliyetlerine başlayan, dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Yeşilay; insan onurunu ve saygınlığını temel alır. Tüm toplumu ayrım gözetmeden zararlı alışkanlıklardan korumak için çalışır. Millî ve ahlaki değerleri önceler. Ulusal ve uluslararası düzeyde önleyici ve rehabilite edici halk sağlığı ile savunuculuk çalışmaları yürütür. Alkol bağımlılığıyla mücadele hedefiyle kurulmuş; kuruluşundan günümüze bağımlılık türleri artıkça Yeşilay’ın tüzüğüne yeni çalışma alanları eklenmiştir. Alkolden sonra; tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığı mücadele alanlarına dâhil olmuştur. Türkiye genelinde 120 Yeşilay şubesi, dünya genelinde 97 Ülke Yeşilay’ı bulunmaktadır. 2015 yılında kurulan Yeşilay Danışmanlık Merkezleriyle (YEDAM) bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz ayaktan psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Türkiye’nin 81 ili ve KKTC’de olmak üzere toplam 107 YEDAM bulunmaktadır. YEDAM’a 115 Danışma Hattı üzerinden ulaşılabilmektedir. Türkiye’ye özgü bir bağımlılık rehabilitasyon sistemi olan her biri 40’ar yataklı Yeşilay Rehabilitasyon Merkezleriyle Bursa ile Diyarbakır’da alkol ve madde bağımlısı bireylere yatarak hizmet verilmektedir. Toplumu bağımlılıklardan korumak ve bilinçlendirmek için yaptığı çalışmalarından dolayı Yeşilay, 1934 yılından bu yana “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer almaktadır. “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi (ECOSOC) Özel Danışmanlık Statüsü”ne ve “Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı (EFQM) Türkiye Mükemmellik Ödülü”ne sahiptir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*