Klimalar göz kuruluğu, dehidratasyon ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir

Klimalar göz kuruluğu, dehidratasyon ve solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir

Sıcak havaların vazgeçilmesi klimalar her ne kadar bunaltıcı sıcaklara çözüm olsa da hastalıklara da davetiye çıkarıyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adil Can Güngen, klimaların göz kuruluğundan dehidratasyona, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirtirken, “Klimanın zararlarından korunmak için gün içinde olabildiğince az çalıştırılmalı odayı ani soğutmasına izin verilmemeli” dedi.

Yaz aylarının, sıcak havalarının vazgeçilmesi klimalar. Her ne kadar serinlik açısından bunaltıcı sıcaklara çözüm olsa da hastalık riskiyle de öne çıkıyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Adil Can Güngen, klimanın yol açabileceği hastalıkları sıralarken, klima kullanımının nasıl olması gerektiğine dair de öneriler sıraladı. 

“Klima çarpması vücudun yeni oluşan sıcaklığa alışamamasıyla ortaya çıkar”

Klimaların yol açabileceği hastalıklarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Güngen, “Klimalar göz kuruluğu, dehidratasyon, solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir. En önemli en ciddi solunum yolu enfeksiyonu etkeni ajan legionella pneumophiladır. Klima çarpması denilen durumu vücudun yeni oluşan sıcaklığa alışmakta problem yaşamasıyla ortaya çıkar. Sırt ve kas ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, baş ağrısı ateş, halsizlik, bulantı kusma gibi semptomların bir veya birkaçı ile ortaya çıkar” diyerek klimanın yol açabileceği hastalıkları açıkladı. 

“Kuruyan hava ve sigara dumanı solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar”

Prof. Dr. Güngen klimanın yol açabileceği zararlardan korunmak içinse şunları söyledi:

“Klimanın zararlarından korunmak için gün içinde olabildiğince az çalıştırılmalı odayı ani soğutmasına izin verilmemelidir. Direk maruziyet engellenmeli aralıklı olarak pencere açılarak doğal havalandırma yapılmalıdır. Klimalı ortamlarda sigara içilmesine izin verilmemelidir. Kuruyan hava ve sigara dumanı solunum yolu enfeksiyonlarına zemin hazırlar. Klima kaynaklı enfeksiyonlardan korunmak için klimaların bakımı düzenli yapılmalıdır. Klimalar ortamın havasını kuruttuğu için klima kullandığınız odanın bazı bölgelerine birkaç kâse su yerleştirerek ortamı nemlendirebilirsiniz. Bitkiler de tıpkı insanlar gibi terler ve su buharını havaya üfleyerek ortam nemini artırabilir. Büyük yapraklı bitkiler ile odanızı süsleyebilirsiniz.”

İstinye Üniversitesi hakkında:

İstinye Üniversitesi, “Liv Hospital”, “Medical Park” ve “VM Medical Park” olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu’nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde dokuz fakülte ve iki meslek yüksekokulu yanında lisansüstü eğitim enstitüsü bulunduran üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*