URFALI ÜNLÜ RESSAM KÜRKÇÜOĞLU: URFA KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNDE RESİM DE OLMALIYDI

Urfa’nın yetiştirdiği ünlü ressamlardan Mehmet Nihat Kürkçüoğlu Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Kültür Yolu Festivalinde Urfalı ressamlara yer verilmemesini eleştirdi.  Konuyla ilgili yaptığı açıklamada 60 yıldır Urfa’nın yüzlerce tablosunu yaptığını ve amacının Urfa’yı dünyaya tanıtmak olduğunu vurgulayan Kürkçüoğlu festivalde resim sanatına yer verilmemesinin anlamsız olduğunu vurguladı. Kültür Yolu Festivalinin2021 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığının Türkiye’nin çeşitli illerinde düzenlediği,  ülkenin ve aynı zamanda şehirlerin tanıtımına katkı sunmayı amaçladığı ve uluslar arası alanda marka değerinin yükseltilmesinin hedeflendiğinin altını çizen Kürkçüoğlu 60 yıldır yaptığı 500 adet Urfa tablosunun bu festivalde Urfa’nın tanıtımına katkı sunacağını düşündüğünü fakat bu duruma kayıtsız kalındığını ifade etti. Sanatın önemli amaçlarından birinin de toplumların yüzyıllardır biriktirdiği kültürün gelecek kuşaklara aktarılması olarak yorumlayan sanatçı; isterdim ki Urfa’ya gelen misafirler, Urfa halkı ve Urfalı gençler Urfa’yı bu tablolarla daha iyi tanısın. Urfa’nın kaybolmaya yüz tutmuş geleneklerine, el sanatlarına, çarşılarına, avlulu evlerine ve sokaklarına şahit olsun. Fakat bu mümkün olmadı. Urfa’yı tarihteki en şanslı kent olarak gördüğünü belirten sanatçı Türkiye’de sadece 3 sanatçının doğduğu kentin tablolarını yaparak tanıtımına katkı sunduğunu belirtti. İstanbul için Hikmet Onat, Kütahya için Ahmet Yakupoğlu, Urfa için ise Mehmet Nihat Kürkçüoğlu. Bu şehir bunu avantaja çevirmeliydi fakat ne yazık ki on yıllardır bunu avantaja çevirip şehrin tanıtımını yapamadılar.

Mehmet Nihat KÜRKÇÜOĞLU Kimdir?

1946 yılında Şanlıurfa’da doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Şanlıurfa’da tamamladı.

1967-1976 yılları arasında İlkokul öğretmeni olarak hizmet verdi. 1976 yılında Şanlıurfa Bayındırlık ve İskân Müdürlüğüne fotoğrafçı olarak geçti. 1982 yılında Şanlıurfa valisi Erdoğan Cebeci’nin desteğiyle vilayet binasında kurulan atölyede Urfa tabloları yapmaya başladı. Vali Alpaslan Karacan, T. Ziyaeddin Akbulut ve Şahabeddin Harput zamanında çalışmalarına devam etti. Bu çalışmalar uzun yıllar sürdü. 1997 yılında emekliye ayrıldı. Bu tarihten itibaren özel atölyesinde çalışmaya başladı.


60 yılı aşkın bir süre aralıksız çalışarak 5000’den fazla yağlı boya tabloyu Şanlıurfa’ya kazandırdı. Bunlardan bir kısmını yörenin tanıtımına katkıda bulunmak amacıyla Şanlıurfa Valiliği’ne hediye etti

 Şanlıurfa, Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır ve Mardin’de çeşitli defalar kişisel sergiler açtı. Karma sergilere katıldı. Bu sergilerinde sanat çevrelerinden olumlu eleştiriler aldı.

İki tablosu Kültür Bakanlığı koleksiyonuna alındı. Birçok tablosu başta dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başta olmak üzere çeşitli kademelerdeki devlet yöneticilerine Şanlıurfa Valiliği tarafından armağan edildi.



Sanatçının birçok koleksiyonda eseleri bulunmaktadır.

 Urfa tablolarından oluşmuş 3 adet basılı resim katalogu vardır.

1987 yılında Şanlıurfa Belediyesi’nin Şair Nâbi Sanat Ödülü ve 1991 yılında Şanlıurfa ili Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı’nın (ŞURKAV) Kültür ve Sanat Ödülü’ne layık görüldü.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*